Skip to main content

Medieomtale

HENVENDELSER

Henvendelser fra pressen rettes direkte til centerleder Gry Mortensen på 53700839 eller Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

ARTIKLER

Frivilligcenter Aabenraa har succes med at skabe social kontakt (juni 2020)

Telefonkaffe giver nye venskaber i covid-19-tiden

Henrik og Mathias kendte ikke hinanden før coronakrisen, men Telefonkaffe har bragt de to sammen. Fælles interesser for bl.a. fodbold og racercykler giver hyggelige snakke i tiden, hvor sociale aktiviteter er lukkede og mange har været isoleret derhjemme. Telefonkaffe er et tilbud fra Frivilligcenter Aabenraa, som med støtte fra TrygFonden skal reducere manglen på social kontakt og ensomhed, og interesserede kan stadig nå at tilmelde sig.

De to fyre har aldrig mødt hinanden i virkeligheden, men de føler alligevel, at de er kommet til at kende hinanden godt. En gang om ugen sætter de to sig nemlig med hver sin kop kaffe, mens de sludrer med hinanden om løst og fast over telefonen. 

Henrik, der er 42 år og arbejder som medhjælper på en kirkegård, var hjemsendt fra arbejdet pga. covid-19, og værestedet i Aabenraa, hvor han ellers tilbringer tid hver uge, var lukket. Derfor var muligheden for Telefonkaffe oplagt, fortæller han:

- De fleste af mine venner arbejdede, mens jeg var hjemsendt, så jeg savnede nogen at tale med i løbet af dagen. Jeg tænkte, at Telefonkaffe lød som en god mulighed for at få en snak og lære et nyt menneske at kende, og nu hvor jeg er tilbage på arbejde, er det rart at fortsætte kontakten til Mathias, siger Henrik, der bor i Rødekro.

Omkring otte km derfra i Aabenraa bor 26-årige Mathias. Han arbejder som social- og sundhedsassistent og udfører meget forskelligt frivilligt arbejde. Men da det var lukket ned, tænkte han, at der måtte være noget andet at tage fat i. Så ud over at handle for folk i byen og samle affald i naturen, meldte han sig også til Telefonkaffe.

- Ingen skal føle sig alene i disse tider, og det er utrolig givende at drikke Telefonkaffe. Jeg har lært Henrik at kende, som er ældre end mig, og at høre om hans arbejde, og hvad han ellers har oplevet i sit liv, gør mig klogere på nye ting. Vi fortæller både jokes og taler om hverdagsting, og det er rent ud sagt skide hyggeligt, fortæller Mathias.

Snakken går en gang om ugen, og helt tilfældigt faldt snakken en dag på fodbold, og det viste sig, at de begge to arbejder som frivillige på fodboldstadionet i Haderslev. Så nu har de to en aftale om at mødes i den virkelige verden en dag på stadion, når det bliver muligt.

Behov for social kontakt er her også efter covid-19
Camilla Brøndahl Enevoldsen, der er projektleder hos Frivilligcenter Aabenraa, er begejstret for de tilbagemeldinger, som de får fra ”Telefon-makkerne”, og hun håber at endnu flere vil melde sig til. For Telefonkaffe er ikke kun et tilbud under covid-19 – det er planen, at det skal fortsætte indtil april næste år.

- Mening med initiativet er at give dem, der mangler nogle at tale med, en mulighed for social kontakt. Her under nedlukningen af Danmark er det blevet endnu mere aktuelt, men det er et behov, som også var der før og vil være det efter. Så derfor håber vi, at der er flere, som har lyst til at være med, siger Camilla Brøndahl Enevoldsen, og fortsætter:

- Vi er stadig ved at løbe projektet i gang, men foreløbig er det gået over al forventning med at matche par, som efterfølgende selv har fundet ud af, hvor ofte og hvor længe telefonsnakken skal vare. Mange af parrene fortæller os, at det er hyggeligt at tale med et menneske, som de ellers ikke ville møde, og at parrene er sat sammen på tværs af alder og interesser, gør det kun til nogle endnu mere spændende samtaler.

Donationen til Telefonkaffe er bevilget fra TrygFondens akutpulje, som blev oprettet i april og var målrettet sociale indsatser for mennesker, der er blevet særligt hårdt ramt under coronakrisen. Bevillingerne er især gået til mindre foreninger og organisationer, heriblandt Frivilligcenter Aabenraa, der hver dag hjælper og gør en forskel for de mest sårbare mennesker i alle egne af landet.

Hvis du vil være med i Telefonkaffe og blive ringet op af én af de frivillige, er du meget velkommen til at ringe eller skrive til Camilla Brøndahl Enevoldsen på tlf. 53 70 08 71 eller e-mail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

For yderligere information kontakt

Gry Mortensen, leder af Frivilligcenter Aabenraa, tlf. 53 70 08 39
Karen Bøgedal, pressechef i TrygFonden, tlf. 30 56 34 32

Om TrygFonden
TrygFonden varetager TryghedsGruppens almennyttige arbejde. TryghedsGruppen er hovedejer i forsikringsselskabet Tryg og skaber værdi og tryghed gennem langsigtede investeringer og almennyttige uddelinger.

Ny donation fra TrygFondens akutpulje til Frivilligcenter Aabenraa (april 2020)

Ny donation fra TrygFondens akutpulje til Frivilligcenter Aabenraa:

Frivilligcenter Aabenraa byder på Telefonkaffe til dem, der mangler selskab under coronakrisen

 

Coronakrisen holder de fleste af os hjemme, og vores sociale liv er sat på stand-by på ubestemt tid. Frivilligcenter Aabenraa har derfor taget initiativ til projekt Telefonkaffe, hvor telefonvenner ringer til hinanden og drikker en kop kaffe sammen på afstand. Det skal mindske ensomhed og manglen på kontakt til andre mennesker. TrygFondens akutpulje støtter projektet med 317.908 kr., og både frivillige telefonvenner og dem, der gerne vil have et opkald, kan melde sig nu.

 

I Frivilligcenter Aabenraa har Gry Mortensen, der er nytiltrådt leder, i nogen tid tumlet med idéen om Telefonkaffe. Det praktiserer hun selv for at vedligeholde kontakten med nogle veninder gennem mange år, som bor i andre dele af landet. Så da coronakrisen først isolerede mange af os derhjemme, og TrygFonden dernæst åbnede for en akutpulje, tænkte Gry Mortensen, at nu skulle det være.

- Telefonkaffe er en rigtig god måde at holde kontakten på afstand på, og det er hyggeligt med en sludder, der varer den tid, som det tager at drikke en kop kaffe. Jeg har længe tænkt på, hvordan man kunne udbrede det, så det kommer mennesker til gavn, der savner social kontakt af den ene eller anden grund, og nu var muligheden der så for at prøve det af, fortæller Gry Mortensen.

Alle typer mennesker kan have brug for en snak
Der er allerede rekrutteret 30 frivillige fra lokalområdet, som har meldt sig til at ringe til en telefonven et par gange om ugen og sludre om løst og fast, og de første telefonaftaler er sat op.  

- Telefonkaffe er for alle mennesker, og jeg er meget glad for, at TrygFonden nu giver os mulighed for at udbrede det. Måske er der kronisk syge, som i denne tid ikke kan bevæge sig udenfor og opretholde et aktivt, socialt liv pga. smittefare. Det kan også være mennesker med et spinkelt socialt netværk, udsatte grupper eller blot mennesker, som savner nogle at tale med, nu hvor det ikke er muligt at mødes ansigt til ansigt, siger Gry Mortensen og fortsætter:

- Mange væresteder og lignende tilbud er lukkede, så jeg har været i kontakt med dem for at fortælle, at deres brugere, som savner at mødes, i stedet kan være med til Telefonkaffe.

Noget, der har overrasket Gry Mortensen positivt, er, at mange i 30-40-årsalderen har meldt sig som frivillige – en aldersgruppe, der ellers kan være svær at engagere i det frivillige arbejde. Projektet skal foreløbigt køre det næste år, og Gry Mortensen håber, at det vil give erfaringer og skabe grobund for at kunne fortsætte og måske sammen med andre organisationer med lignende ordninger etablere et landsdækkende tilbud.

Fantastisk, at frivilligheden blomster
TrygFondens akutpulje på op til 30 mio. kr. er blevet etableret under coronakrisen som en ekstra håndsrækning til de mennesker, der har det svært, og det glæder Poul Andersen, der er formand for TrygFondens regionale råd i Syddanmark, at Frivilligcenter Aabenraa allerede er godt i gang.

- Der er mange, som savner social kontakt i hverdagen, og coronakrisen har forstærket behovet for, at vi tænker nye vaner og metoder ind for at bevare trivslen. Det er helt forrygende at se, hvordan frivilligheden blomstrer ekstra for tiden, og jeg håber, at Telefonkaffen kommer til at glæde mange mennesker her i regionen. Det er en fantastisk og simpel idé, som TrygFonden meget gerne vil støtte for at skabe lyspunkter i hverdagen, siger Poul Andersen, formand for TrygFondens regionale råd i Region Syddanmark.

Generelt har TrygFonden oplevet en kolossal interesse fra foreninger og organisationer rundt omkring i hele landet, der ønsker at hjælpe og gøre en forskel:

- Vi oplever et enormt behov for bidrag til især mindre foreninger og organisationer også helt lokalt, der har afgørende betydning for, at de mest sårbare i Danmark kan få hverdagen til at hænge sammen i denne tid. Behovet er så stort, at vi forventer at vores akutpulje på 30 mio. kr. vil være tømt inden påske. Da tiden med Corona ser ud til at have langstrakte konsekvenser, ser vi derfor også allerede nu ind i, hvordan vi kan hjælpe på lidt længere sigt, siger Rie Odsbjerg Werner, direktør i TrygFonden.

Hvis du vil være med i Telefonkaffe og blive ringet op af én af de frivillige, er du meget velkommen til at ringe eller skrive til Gry Mortensen på tlf. 53 70 08 35 eller e-mail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

 

For yderligere information kontakt

Gry Mortensen, leder af Frivilligcenter Aabenraa, tlf. 53 70 08 35

Michael Carlsen, kommunikationsdirektør i TrygFonden, tlf. 29 49 46 85

Om TrygFonden
TrygFonden varetager TryghedsGruppens almennyttige arbejde. TryghedsGruppen er hovedejer i forsikringsselskabet Tryg og skaber værdi og tryghed gennem langsigtede investeringer og almennyttige uddelinger.

 

Gry Mortensen er ny centerleder for Frivilligcenter Aabenraa (marts 2020)

Gry Mortensen er ny centerleder

  1. februar tiltrådte Gry Mortensen stillingen som centerleder for Frivilligcenter Aabenraa.

”Jeg er enormt glad for at være landet i så spændende en stilling, hvor jeg får lov at have hænderne i mange forskelligartede opgaver og ikke mindst møder en masse gode frivillige og samarbejdspartnere,” siger Gry Mortensen og fortsætter: ”Jeg ser virkelig frem til at arbejde for foreningerne og til at bidrage til udviklingen af frivilligheden i Aabenraa Kommune. Jeg har selv været frivillig en stor del af mit liv, og det er med samme gejst, jeg nu går til mine nye opgaver.”

Frivilligcenter Aabenraas bestyrelse glæder sig til det fremtidige samarbejde og er overbevist om, at Gry Mortensen bliver en god samarbejdspartner for medlemsforeningerne.

Gry Mortensen har en BA i filosofi og psykologi, er meritlærer i dansk og engelsk, kognitiv coach og certificeret projektleder og instruktør fra Psykiatrifonden. Derudover har hun div. efteruddannelser med sig fra frivillige organisationer som bl.a. rådgiver, gruppeleder og frivilligunderviser. Gry Mortensen har oprindeligt en baggrund som underviser, men kommer fra stillinger som projektleder og leder af rådgivnings- og aktivitetscentre i kommune og patientforening.

Frivilligcenter Aabenraa er en selvstændig organisation, der støtter, udvikler og formidler frivilligt arbejde i Aabenraa Kommune. Centret arbejder særligt for at forbedre rammer og vilkår for den frivillige indsats og ønsker at gøre det lettere at blive frivillig.

Læs mere om Frivilligcenter Aabenraa på centrets hjemmeside: www.frivilligcenteraabenraa.dk

 

Kontaktinformation

Mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Telefon: 53700839

UDSENDTE PRESSEMEDDELELSER

Mobilt frivilligcenter (november 2023)

PRESSEMEDDELELSE: Mobilt frivilligcenter

 

12/12/23

 

Frivilligcentret og foreningerne vil ud i lokalområderne i campingvogn

 

NordeaFondens pulje ”Mere liv i det lokale” har støttet projekt ”Mobil frivilligcenter”, der har gjort det muligt for frivilligcentret at købe en campingvogn, som medlemsforeningerne også kan låne.

 

Frivilligcenter Aabenraa vil gerne understøtte frivilligheden i hele kommunens geografiske område og har længe ønsket en mulighed, der kan give mere synlighed og gøre det lettere at servicere foreninger i alle kommunens afkroge, så de ikke altid behøver at komme til Aabenraa by. Så da én af de foreningsfrivillige tidligere på efteråret foreslog en campingvogn med frivilligcentrets logofarver, som medlemsforeninger kan låne til diverse events, var centerleder Gry Mortensen ikke sen til at sende en ansøgning afsted til NordeaFonden.

 

”Lige som frivilligcentret har også vores foreninger brug for at kunne vise flaget rundt omkring i kommunen. I vores ende af landet er der mange små sociale foreninger, som kæmper for at skabe samling for medlemmerne på tværs af det store geografiske område. Ofte er der få frivillige kræfter til at gøre foreningen relevant og synlig – og mange er tilmeld frivillig i flere foreninger. På baggrund af én enkelt frivilligs super gode idé - plus efterfølgende flere interessetilkendegivelser blandt medlemmerne - vurderede vi derfor, at det også ville være særdeles værdifuldt for dem med en mobil enhed i frivilligcentret”, forklarer centerleder Gry Mortensen.

 

Ifølge planen kan campingvognen bookes af medlemsforeningerne på den anden side af nytåret, og det bliver frivillige, der står for udlån.

 

 

Læs evt. om puljen ”Mere Liv i det lokale”: Liv i det lokale | Nordea-fonden (nordeafonden.dk)

 

Spørgsmål rettes til centerleder Gry Mortensen på tlf. 53700839 eller Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Ny frivilligpris uddeles (juni 2023)

PRESSEMEDDELELSE: Ny frivilligpris uddeles

 

16/06/23

 

Frivilligcentret har taget initiativ til ny pris, der skal synliggøre og anerkende de frivillige sociale og sundhedsfremmende indsatser

 

Hvem skal være årets forening?

 

Frivilligprisen ”Frivillig Aabenraa 2023” går til en frivillig forening eller gruppe, der udfører frivilligt socialt og/eller sundhedsfremmende arbejde indenfor Aabenraa Kommune. 

Den gode frivillige sociale og/eller sundhedsfremmende indsats kendetegnes ved, at den bidrager til:

  • livskvalitet for udsatte borgere igennem øget social, mental eller fysisk trivsel
  • synlighed og samarbejde på tværs om en fælles sag
  • god modtagelse af nye frivillige

Alle, bosiddende i Aabenraa Kommune, kan foretage indstillinger til frivilligprisen. Dog kan man ikke indstille en forening/organisation/gruppe, hvor man selv er bestyrelsesmedlem eller aktivitetsansvarlig. 

Den begrundede indstilling indsendes via blanket på frivilligcentrets hjemmeside LINK  senest 28. august 2023 kl. 12.00

Bedømmelse og udnævnelse 

  • Ved fristens udløb 28. august kl. 12 offentliggøres kandidaterne på frivilligcentrets hjemmeside. Alle kandidater får samtidig besked om deres indstilling. 
  • Frivilligcentrets bestyrelse, der repræsenterer foreningslivet i bred forstand, afgør vinderen af "Frivillig Aabenraa 2023"-prisen, der overrækkes til Frivillig by Night-markedet, fredag d. 1. september.

---------

Ny forening i Nørreport (marts 2023)

PRESSEMEDDELELSE: NY FORENING I NØRREPORT

 

17/03/23

 

Ny kulturforening skal skabe liv i Nørreportkvarteret

 

En initiativgruppe bestående af erhvervsdrivende, beboere og frivillige vil stifte ny kulturforening, der skal arbejde for udvikling og en bred vifte af aktiviteter i kvarteret.

 

Det er gået de færreste forbi, at Nørreportkvarteret har været i stor udvikling de senere år. Udover byfornyelse og etablering af det midlertidige byrum er det lokale butiksliv blomstret op, frivilligcentret er flyttet til, og en bred vifte af aktiviteter har været afholdt - båret af lokale interessenter, som nu ønsker at sikre den positive udvikling via en ny kulturforening til glæde for både borgere og turister.

 

”Som beboer vil jeg gerne bakke op om fællesskabet og de mange initiativer, der bliver taget i Nørreportkvarteret,” udtaler én af initiativtagerne til den nye forening, Hanne Boe, som bliver suppleret af Mette Margrethe Sørensen fra Café Agnes, der understreger vigtigheden af, at man bibeholder de gode aktiviteter og alt det liv, der er kommet i området de senere år.

 

Der afholdes informationsmøde med stiftende generalforsamling for alle interesserede mandag d. 27. marts kl. 19 i frivilligcentrets lokaler på Nørreport 30.

 

Programmet, der også byder på et oplæg om Nørreportkvarterets historie og udvikling ved Mette Margrethe Sørensen, kan ses sammen med udkast til vedtægter for den nye forening på www.frivilligcenteraabenraa.dk

 

---------------------

 

Initiativgruppen kan kontaktes via Gry Mortensen fra Frivilligcenter Aabenraa på tlf. 53700839 eller Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Lokalt samarbejde om julehjælp (december 2022)

PRESSEMEDDELELSE: Lokalt samarbejde om julehjælp

 

16/12/22

 

Sociale aktører samarbejder om julehjælp

 

Flere vil tilbyde julehjælp via frivilligcentret

 

Efter et år præget af både krig i Europa og energikrise er der ikke blevet færre trængte familier, som har brug for en ekstra håndsrækning for at kunne få en god jul. Heldigvis oplever frivilligcentrets daglige leder, Gry Mortensen, også, at der er flere, der rækker ud til frivilligcentret med henblik på at donere.

 

Da Rema 1000 Nyløkke op til julemåneden leverede den glædelige nyhed, at man i år ville fordoble antallet af de julekurvedonationer, fik frivilligcentret travlt med at kontakte sine samarbejdspartnere, der har hjulpet til med at finde familier, der har svært ved at få pengene til at strække i julemåneden. Takket være koordinering med bl.a. Aabenraa Krisecenter, Røde Kors Aabenraa, Aabenraa Sogn og Et Hjerte for Alle kan flere børn og voksne i Aabenraa derfor få en god juleaften med alt hvad dertil hører.

 

”Jeg er meget taknemmelig for, at Rema 1000 igen i år har bedt os koordinere deres flotte donation af de imponerende kurve – samtidig med at de andre frivilligdrevne organisationer også igen har hjulpet med at finde steder, hvor kurvene kan gøre mest muligt gavn. Det ved de jo bedst,” udtaler centerlederen og fortæller, at hun i år har modtaget henvendelser fra flere, der vil donere alt lige fra julekurve til legetøj og juletræer. Samtidig har der de seneste par år løbende været opfordringer fra forskellige kanter om at frivilligcentret inviterede til erfaringsudveksling om den lokale julehjælp.

 

Gry Mortensen fortæller: ”Via vores netværk med landets andre frivilligcentre har jeg kendskab til mange interessante måder at gribe den lokale julehjælp an på. I kommuner, hvor der er et stærkt tværgående samarbejde om julehjælpen, ser man ofte, at der simpelthen bliver doneret mere – til glæde for både familier og aktører, uanset hvordan man hver især arbejder med julehjælp.”

 

I forsommeren 2023 vil Frivilligcenter Aabenraa invitere til sparringsmøde om den lokale julehjælp, hvor relevante aktører får mulighed for at udveksle erfaringer og undersøge, om nogen kan have glæde af et samarbejde.

Ny café for ensomme og sårbare unge (oktober 2022)

PRESSEMEDDELELSE: Ny café for ensomme og sårbare unge

 

4/10/22

 

SIND Aabenraa inviterer til reception og opstart af ny ungecafé på Sindets Dag 10. oktober

 

Med støtte fra bl.a. Velliv Foreningen er SIND Aabenraa og frivilligcentrets ungeindsats ”Ung i fællesskab” gået sammen om at starte en krea- og spillecafé i frivilligcentrets lokaler i Nørreport.

 

Det nye cafétilbud er for alle unge, der gerne vil mødes med andre unge i et hyggeligt fællesskab med spil og kreativitet, hvad enten man føler sig ensom, psykisk sårbar eller bare har det bedst med at være social i mindre grupper. Pårørende er også velkomne.

 

Caféen skal være et trygt tilbud, hvor de unge kan spejle sig i hinanden, og hvor den enkelte har mulighed for at sætte sit præg på caféens aktiviteter og indhold.

 

  1. oktober kl. 16 slår Frivilligcenter Aabenraa og SIND Aabenraa dørene op til den nye ungecafé, hvor der vil være musik, lidt godt til ganen og velkomsttale ved formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, Jan Køpke Christensen. Det er også muligt at få en uforpligtende snak med SINDs frivillige.

 

Alle er velkomne til at deltage i fejringen af Sindets Dag og opstart af den nye café.

 

 

SIND Aabenraas kontaktperson: Mette Korntved Schmidt, tlf. 29133902

 

 

SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed arbejder for at skabe forståelse og tolerance for mennesker med sindslidelse og deres pårørende.

 

Stor udskiftning i frivilligcentrets bestyrelse (maj 2022)

PRESSEMEDDELELSE: Stor udskiftning i frivilligcentrets bestyrelse

 

09/05/22

 

 

Ulrick Steffensen stopper som formand

 

Tre bestyrelsesmedlemmer valgte ikke at genopstille til frivilligcentrets generalforsamling 25. april

 

Ifølge frivilligcentrets vedtægter er der tre bestyrelsesmedlemmer på valg i lige år. Således har undertegnede sagt farvel til tre flerårige medlemmer af centerbestyrelsen, som af hver deres forståelige årsag valgte ikke at genopstille.

 

Det er vemodigt at sige farvel til noget, der har fungeret godt, som mit samarbejde med den tidligere bestyrelse har gjort. Særligt samarbejdet med formanden har været prisværdigt, uden hvem jeg måske ikke havde hængt i gennem en hård første tid i stillingen.

 

Starten på min ansættelse bød nemlig både på en pandemi og flere andre uforudsete bump på vejen, som vi dog fik håndteret i fællesskab. Jeg er meget taknemmelig for den tillid og støtte, som hele bestyrelsen har vist mig igennem denne proces. Og jf. Ulricks Steffensens ord i bestyrelsens årsberetning til generalforsamlingen, kan jeg også med stolthed konkludere, at vi i dag har et frivilligcenter i god form.

 

Et stort TAK herfra skal lyde til de tre afgåede bestyrelsesmedlemmer for deres indsats i alle årene.  

 

Hver afslutning markerer som bekendt også begyndelsen på noget nyt. Og i forbindelse hermed er det med stor glæde, at jeg kan fortælle, at den nye centerbestyrelse består af: centerformand Kim Callesen/Headspace, næstformand Kirsten Juul Jensen/Høreforeningen, Jan B. Christiansen/fri liste, Selma Nitze/ADHD-foreningen og Anette Tranberg/Diabetesforeningen.

Jeg ser meget frem til samarbejdet med alle fem, samtidig med at jeg føler mig ret heldig over, at så gode kræfter har valgt at være en del af frivilligcentrets bestyrelse.

 

/Centerleder Gry Mortensen

Kommunens første frivilligmarked 21. maj (maj 2022)

PRESSEMEDDELELSE: Kommunens første frivilligmarked 21. maj

12/05/22

Kommunens første frivilligmarked afholdes 21. maj i det nye byrum

Frivilligcentret har taget initiativ til tværsektorielt samarbejde, der skal styrke den lokale frivillighed ovenpå et par hårde corona-år

Lørdag d. 21. maj kl 9-16 afholdes Aabenraa kommunes allerførste frivilligmarked i det nye byrum i Nørreport, hvor alle frivilligaktører med virke indenfor kommunegrænsen er velkomne. Hovedformålet er frivilligrekruttering og tilførelse af friske hænder til især de mange foreninger, som jo desværre har blødt frivillige under pandemien. Derudover øjnede frivilligcentrets leder muligheden for at vise, at man på tværs af organisationer står sammen om at synliggøre og løfte frivilligheden.

Centerleder Gry Mortensen udtaler: ”Aabenraa kommune er et dejligt sted at drive frivilligcenter i, men der mangler lidt en samling af frivilligheden. Ikke mindst så det bliver lettere for borgerne at navigere i de mange muligheder, der rent faktisk findes, for at engagere sig i frivilligt arbejde såvel som for at få glæde af de frivilligdrevne tilbud.”

Frivilligcenter Aabenraa har inviteret alle typer foreninger såvel som sygehusets, kommunens og sognets frivilligaktører i håbet om at kunne vise så bred en vifte af frivilligjobs som muligt. Og der er lagt op til en hyggelig forsommerdag 21. maj i Nørreport med pølser på grillen, livemusik, taler og konkurrencer med flotte præmier.

Gry Mortensen opfordrer både erfarne såvel som nye frivillige til at kigge forbi markedet, og se om der ikke skulle være et spændende nyt frivilligjob til dem. På frivilligcentrets hjemmeside kan man se eksempler på nogle af de mange foreninger m.fl., som man kan møde på markedet. www.frivilligcenteraabenraa.dk

_______

En halv million til Ukraine-indsatser (maj 2022)

PRESSEMEDDELELSE: En halv million til Ukraine-indsatser

30/05/22

TrygFonden donerer igen til Frivilligcenter Aabenraa

Frivilligcentret har søgt og modtaget 516.526,00 kr. fra TrygFonden til at etablere og understøtte lokale frivilligdrevne Ukraine-indsatser

Siden de første ukrainske flygtninge krydsede grænsen og landede i vores kommune har et utal af lokale frivilligdrevne hjælpeindsatser set dagens lys – organiserede såvel som private initiativer.

Frivilligcenter Aabenraa, der hører til ét af landets cirka 70 frivilligcentre, som modtager færrest midler i kommunal medfinansiering, har længe haft svært ved at følge med det store behov for at denne nye frivillighed understøttes.

”Med de seneste to års ekstra store søgning på vores kerneydelser – trods corona og nær et års nedlukning – er det i forvejen sværere og sværere for mig som eneste ansatte i driften at følge med i dagligdagen, så jeg har med stor frustration måttet melde pas til mange Ukraine-relaterede henvendelser. Men det er slut nu,” udtaler centerleder Gry Mortensen. Med den flotte donation får den taknemmelige centerleder nemlig mulighed nu for at ansætte en 25-timers medarbejder til at hjælpe med at koordinere Ukraine-indsatserne, herunder de mange frivillige, der hurtigt meldte sig på banen, da krigen mellem Ukraine og Rusland brød ud.

Udover lønkroner til at ansætte en ny medarbejder medfører donationen også, at frivilligcentret snart kan tilbyde samtaler med en psykolog i lokalerne på Nørreport 30. De forskellige tilbud skal kobles på ”Café Kyiv”, som er et ugentligt mødested for herboende og nytilkomne ukrainere, hvor man kan få sig en uformel snak over en kop kaffe i caféen og på samme tidspunkt i andre af centrets lokaler modtage psykologbistand, sprogtræning, rådgivning om danske forhold osv.

Gry Mortensen fortsætter: ”Vi er super stolte over endnu en gang at hive penge hjem til vores kommune, som skaber arbejdspladser og værdi for udsatte grupper. Det er jo sådan, at når man investerer i frivilligheden, så får man tifold igen.”

_______

Læs mere om TrygFondens Ukraine-pulje her: TrygFonden afsætter 20 mio. kr. til hjælp til ukrainske flygtninge i Danmark - tryghed.dk

Ny medarbejder - Kendt ansigt (nov. 2020)

NY MEDARBEJDER - KENDT ANSIGT

Frivilligcenter Aabenraa har ansat Annette Feddersen per 9/11 i en stilling indtil foråret næste år. Hvis nogen synes, navnet virker bekendt, er det fordi, Annette er tidligere leder af Aabenraa Selvhjælp, og således allerede et kendt ansigt i kommunens foreningsliv.

Centerleder Gry Mortensen udtaler: ”Jeg er meget tilfreds med, at det er lykkedes os at lande et samarbejde med Annette Feddersen det næste halve års tid. Da frivilligsektoren jo er en lille branche, har vores veje krydset hinanden tidligere, og jeg har længe gerne villet arbejde sammen med Annette. Nu kommer det så endelig i stand,”

siger Gry Mortensen og tilføjer, at hun ser frem til at bringe Annette Feddersens erfaringer og kompetencer i spil til glæde for foreninger og øvrige brugere af centrets tilbud.

Annette Feddersen ansættes bl.a. til, i samarbejde med frivilligcenters leder, at skabe nye sociale indsatser og frivilligdrevne fællesskaber henover en vinter, der bliver præget af corona. Samtidig ønsker centret at hjælpe allerede etablerede fællesskaber med idéer og løsninger til, hvordan de kan fortsætte trods corona-restriktioner. Derudover skal Annette også matche deltagere i frivilligcentrets projekt Telefonkaffe, som blev en realitet med midler fra TrygFondens akutpulje, da corona-virussen brød ud i foråret.

Annette Feddersen er 60 år, oprindeligt uddannet sygeplejerske og bor syd for grænsen med sin mand.

Frivilligcentret holder stadig åbent mandag + tirsdag 10-14 og onsdag 13-17. Har man lyst til at hilse på Annette og Gry til en uformel snak om frivillighed og sociale tilbud under corona, er der kaffe på kanden onsdag d. 11. november kl. 13-17.